Tere, poiss!
Vastan nüüd põhjalikumalt.
1. Kas oled haugi püüdnud? Jah, püüdsin juba poisikesena, peamiselt meres kahlates. Haugid panin pika nööriga vöö külge, ujusid järgi nagu kutsikad.
2. Kus sulle meeldib Eestis haugi püüda (jões; järves; meres)? Meeldib meres, aga nüüd elan sisemaal ja pean järvede ja jõgedega läbi ajama. Järvedel meeldib rohkem, on rohkem avarust. Jõe äärde lähen rohkem forelli pärast.
3. Millega püüdes saab haugi kindlalt kätte? On terve hulk karme vahendeid, aga need on õnneks keelatud. Minu arvates polegi haugipüügi tähtsaim eesmärk haug kindlalt kätte saada, vaid hoopis mõnusalt, põnevalt ja sportlikult looduses aega veeta. Seepärast meeldibki mulle spinningupüük, undasid pole ma kunagi pannud.
4. Kas sulle meeldib haugi püüda ja millega meeldib püüda (sooviks varustuse täpsustust)? Spinning, rull ja pöörlev lant on sul olemas. Sellest hakatuseks piisab. Kui püüad järvest või merest, kus saad pikemaid viskeid teha, siis võiksid kasutada plekklante. Need võivad olla täitsa odavad lusika moodi landid, mida müüakse ka ehituspoodides, või küsi näiteks kalastustarvete poest Poola lante. Kui haug on kohal ja tal on söögiisu, siis rabab ta plekklanti väga hästi. Eriti tore on, kui haug kaugelt otsa hakkab. Kummilutiga pole mina veel haugi saanud, küll aga omatehtud lihtsa puupulgast voobleriga. Selliste meisterdamisega saad sinagi hakkama, kui sul just pöial keset peopesa ei kasva.
5. Kas on mingi aeg, millal haugipüük ei õnnestu? Siis kui haug kohe üldse ei võta. Aga jonni ei maksa jätta. Mõnikord juhtub nii, et mingi suvaline lant juhuslikult „töötab“ või võtab haug näiteks keset päeva ainult pool tundi. Selle pead siis ära tabama. Teinekord võid haugi asemel hoopis ahvena saada, seegi on vahva. Parim aeg haugipüügiks on kevadel ja sügisel (siis kui kaselehed lähevad kollaseks), ahven võtab lanti hästi suve teisel poolel.
6. Kas haugikala maitseb sulle? Maitseb väga. Kõige lihtsam on haugi valmistada nii. Võtad sisikonna ja lõpused välja (ikka ise, mitte ema või isa), soomuseid pole vaja rookida. Siis raputad kala kõhtu soola ja pipart, paned mitu head tükki võid, tilli, sibulat või muud maitserohelist, ja keerad kala fooliumisse. Küpsetad lõkkel või grillil. Kui praeahju paned, siis pole fooliumit vaja. Asetad haugi piklikule ahjupannile, ümber sätid sibulasektoreid, porgandiviile, väga hästi sobivad ka tükeldatud sibulõunad. Maitsestad veidi ja küpsetad. Lõpuks võid kogu kupatuse kohvikoorega üle valada, ja veel natuke kuumutada, nii saad ka imehea kastme.
7. Kas haugi püüda on raske? Ei ole raske, tore on. Aga kannatust peab jätkuma: pead oma püügikohti tundma õppima, et hakata aru saama, kus kala liigub ja mida ta tahab. Selle uurimistöö käigus saad sa palju targemaks. See on teooria. Maikuus algab praktika.
Konks näppu!