Asi on selles, et too hõbeläikeline oli selline selge, täiesti läikiv, erk hõbe, nagu oleks keegi ta üle hõbetanud. Seljalt üleminekuga imeilus mariinsinine muuseas. Selline saaks olla ainult värskelt merest tõusnud forell, see pole ta jões kohastumusvärving.
Ülejäänud suured sh. ka mu 3,6 kg ja Kalvi kala - mille püügi juures ja ise olin ja nagu Kalvi kirjutas, ma ise soovitasin talle sinna astangu peale visata, -oh seda suuremeelsust, aga ma ei kahetse ega kadetse ka põrmugi- olid kõik väga iseloomuliku spetsiifilise värviga- määrdunud-hallikasvalkjate külgede ja x kujuliste täppidega.
Seda 3,6 kg kala määrati kah, ja saadi kolm mereeluaastat, viisin ka pea määramiseks, määrati jälle meriforelliks.
Olen pisut skeptiline nende teadusmääratluste suhtes. Tänapäeval ülistavad kõik geneetikat - oi kui tore. Aga 80.a. tagasi ülistasid kõik eugeenikat. Tänapäeval keegi eugeenikast räägib, võib vangi minna.
Kui viia nende kalade tõus seosesse kõrge veetasemega, siis oli 1982.a. juulis erakordselt kõrge veeseis. Mäletan, et Vodja oli üle kallaste, ja - triiki täis, kui nii võib öelda, väikseid hauge! Kõik sellised ca 30 cm pulgad. Forelli üldse Vodjal tookord ei näinudki. Alanes vesi, kadus ka haug Vodjalt uuesti allavoolu.
Ja just pärast seda aastat hakkas neid suuri x täppidega forelle Paide all ka olema, ja mida aasta edasi, seda rohkem.
Ok. merikas. Aga mida teeb merikas jõe ülemjooksul aastaringselt? Miks ta siis kudeks merre ei lasku? Kas ja kui palju laskub, kui neid sai Paide all olema aina enam? Kui geneetiliselt merikas, ja sellised tingimused, kas siis ei saa pigem rääkida mingist vormist, mis enam merre ei lasku? Kuidas teda sel juhul nimetada? Mina lähtusin hinnangus sellest, mida arvas ka kalateadlane R. Järvekülg - tegu on forellidega, kes on üles tõusnud jõe kesk-ja alamjooksult. Tema isa A. Järvekülg ütles lihtsalt- "mis seal vahet, forell on forell." Ma arvan, et ainus lollikindel meetod määramiseks oleks olnud siis kui panna teatud hulgale selga kas lipik või raadiosaatja. Siis oleks küll kindlamalt saanud määrata, kus nad parasjagu ringi lehvivad.