Tegelikult on väga lahe lugeda püügi- ja hooajakirjeldusi nendest aegadest, kui ma ise veel forellipüügiga ei tegelenud.
Senini on mul millegipärast mulje jäänud, et varem oli kala igal pool väga palju. Ja täna on justkui igalt poolt otsa saanud või kohe-kohe saab.
Nüüd on samas tore lugeda, et ei olnud varem ka see olukord liialt roosiline, kui lausa aastane lauskeeld panna tuli. Lisaks veel müstiline hooaeg ühe püüdja poolt, kui ei õnnestunud kilostki kala tabada... Ma täna ei kujutaks seda endale ettegi, mis peaks juhtuma, et kilost kala terve hooaja peale mitte saada. Ainus variant on ilmselt mitte kalal käia.
Teisalt ei saa ma kunagi teadma, kas varem oli siis kala rohkem või mitte, kuna juttudel on komme aja hammaste vahel kõvasti moonutatud saada. Oma päris esimesed hooajad püüdsin ma põhiliselt Valgejõel, üsna alamjooksul n.ö külavahel. Muffigi ma ju ei teadnud forellikohtasid ja Pärnu inimesena ausalt öeldes ma päris pikalt ei teanud üldse, et Eestis forelli elab. Tolle koha sain ma raamatust "20 Eesti kalakohta" vms ja nii ma siis käisingi seal muudkui. Ühel hetkel avastasin enda jaoks lisalehe ja selle järgi sai siis vaikselt neid nimekirjas olevaid jõgesid avastama hakata. Mingil hetkel jäi ette ka vahujõgi, mida tol ajal veel lisalehel ei olnud. Mäletan, et püüdsin põhiliselt siis põldude vahel, kuna algajale tundus sillast üles püük liiga keeruline ja väga suure landikaduga. Ja nu algajana sain ma sealt põldude vahel ikka vahel mõne mõõdukala ja nägin põgenemas nii mitmelgi korral suuri. Täna on muidugi raske öelda, kui suured need suured olid aga siis tundusid küll ilged kollid. Praegu ma olen ikka igal hooajal ühe püügi ka seal põldude vahel teinud aga mõõdukalu pole enam trehvanud, rääkimata suurtest põgenejatest. Pisikesi on samas väga palju. Niiet võta siis kinni, kas tolle aja suured sattusid mingil põhjusel just sellesse perioodi, kui ma seal alustasin või oligi see tavaline, et seal lõigus suured elasid...
Teine koht on esna, kus minu järva algusaastatel käisin ma n.ö "päevi päästmas". Kuna pärnusse sõites jäi esna alati tee peale, siis terve päev nullitades mõnel Koeru ümbruse jõel sai tagasiteel väike peatus tehtud ja tunnike esnal püütud ja võis suht kindel olla, et sealt ikka mõne kotikala saan. Täna selles enam nii kindel olla ei saa aga teisest küljest ei saa ma ka väita, et seal enam kala ei ole. Minu selle hooaja meeleolukaim püük on justnimelt Esnalt. Kirjutasin ka siia vist sellest püügist... Kalu tuli jutti ja igasuguses suuruses. Ülekiloseid sai tagasi lastud terve hunnik ja kotti läksid 1,7; 1,5 ja 1,2 vms kalad. Kokku oli 18 kontakti, kellest kätte sain 11 kala. Ja äraminejad olid kõik suured või vähemalt kindlalt mõõdus. Ühtki alakat ma tookord vist isegi mitte ei näinud. Ja püük kestis vaid 4h. Ridva panin kokku poole lõigu pealt ja tegelt magusamad kohad olid alles kõik ees. Lihtsalt lõpetasin ära, kuna kartsin, et saan veel suurema, kui 1,7 ja ma ei suuda teda tagasi lasta. Samas 3 kala kotis oli niigi juba liig mis liig. Ja nu arvake ära, kas ma käisin seal veel või mitte? Järgnevad korrad olid kõik traditsioonilised 3-4 võttu ja needki pigem pisikeste poolt. Naiivne on ju arvata, et kõik need kalad järsku minema ujusid sealt jõest? Ju nad seal on ja ju nad seal on ka tänaseni ja loodetavasti teevad ka kõvasti järglasi kuu aja pärast.
Kolmas koht on nahka, kus enamus, sh ka mina käime küll nullitamas aga samas loodame kobistada otsa mõne tõelise trofee. Samuti see hooaeg juhtus kummaline asi, kui sattusin seal peale tõelisele võtule. Kaldal käis 12 kala ja 3tk sai ise lipet. Seega kokku 15 kontaki! Enamasti ei saa terve hooaja pealegi sealt niipalju kontakte. Vähemalt mina ei ole saanud. Tõsi, väga suurt ma sel korral ei trehvanud aga mõõdukalu oli küll ja huvitaval kombel omajagu ka alakaid. Samamoodi järgnevad käigud olid kas päris 0 või mõni üksik kala või võtt. Teisalt jälle on naiivne arvata, et need kalad sealt kõik jeehat tõmbasid.
Eks need ongi väga üksikud näited ja võrreldavad "tilgana merre" aga mõttekoht on siiski olemas, et kas tõesti on need, justnimelt NEED jõed nii tühjaks püütud ja kalu neis enam pole või on kalad õppinud end kuidagi paremini varjama ja kaitsma? Lihtsalt teatud hetkedel, kui mingisugused asjad väga sobivad, näitavad nad päriselt ära, kui kalarikkad needsamad jõed tegelt on? Samas teisel päeval tundub, et püüad nagu kaevust ja ei näe ka ühtki põgenejat. Kas see aga alati tähendab, et jõgi on tühi? Ei tähenda ju...