Paneb ohkama natuke.
Loen ja jäeb mulje, et mina olen nüüd see, kellelt osad seltsimehed justkui mingit tõestust ootavad.
Kes mind teavad ja võib-olla on kokku puutunud, siis nendele piisab sellest, kui ütlen, et see on jõeforell. Veel enam, kui ütlen, kust kala püütud on. Miks ma seda alguses ei teinud ja võisin ekslikult jätta mulje, et tahan meelega meriforelli jõeforelliks liigitada? Põhjuse juba tõin oma eelmises postituses välja. Ma lihtsalt hetkekski ei tulnud kasvõi selle peale, et see kala on meriforellile nii sarnane. See juba ütleb kõik põhimõtteliselt.
Saan aru, et alguses tekkisid kahtlused, sest ei teatud tagamaid. Nüüd kus kõik on lugenud ja teavad, siis peaks olema selge, et tegemist jõekaga. Otseloomulikult ma ei räägiks sama juttu, kui ma oleksin sellise kala saanud mõnest otsese või vähem otsese mereühendusega jõest. Aga no kuulge. Kui kala on saadud jõest, kuhu lihtsalt meriforellil puudub igasugune võimalus ujuda. Lisaks igasugune point ka veel tagatipuks...
Lihtsalt täpsustuseks, et muistet veeteed (Hansateed) ei eksisteeri ju enam, sest Viljandi järvest edasi Võrtsjärve ei pääse. Tänassilma jõe ja Viljandi järve vaheline ühendus lihtsalt puudub. Mitte, et see kuidagi asjasse puutub, aga lihtsalt täpsustuseks. Ja isegi kui saaks, siis mis point oleks meriforellil läbi mitme suure järve ujuda? Ületades teepeal ju sadu vabasid koelmuid. Ma just mõtlengi seda esimest, kes geenidega kudemise asukoha järgmistele pärandab.
Lisaks veel väike mõttelend. Nüüd, kus olen juba tänu teile oma pead vaevanud sellega, kas tegemist on jõekaga või merikaga, siis teades kust selle kala püüdsin, ütlen, et hoopis neil, kes sellised kalad automaatselt merikateks ristivad, peaksid kahtlema. Sest minu kala on ehe näide sellest, kui sarnane võib jõekas merikale olla.
Ma ei hakka ise rohkem sellel teemal kirjutama, sest tegelikult tunnen, et ma ei pea midagi tõestama. Võimalik, et poleks pidanud ka seda kirjutist ära saatma. Nii nagu mina ei kahtleks teie piltide puhul, loodan, et edaspidi pole vajadust kahelda ka minu puhul. Võib-olla tasuks rohkem usaldada ja kui tõesti jääb midagi hinge kriipima, siis teinekord tasub ehk alla neelata.