Keeruline on vastata Su küsimusele, Jeekim.
Minu püügistaaž ei ole nii pikk, et ma mäletaksin 30-50a taguseid jõgesid. See, et maailm muutub on paratamatu ju. Me ei saa sinna väga palju ära teha. Sel ajal, kui minu vanemad sündisid, oli maailmas... ma ei tea, vast mingi 2-3 miljardit inimest. Kui nende vanemad, siis hmm, äkki miljard? Täna on meid juba ligi 8? Ja see pole mingi eriti pikk aeg ju... Samas süüa me tahame ju? Kust mujalt me toitu saame, kui mitte põldudelt? Võib-olla on vägagi reaalne, et 30-50a pärast olen samasugune kibestunud vanahärra, kes muudkui kiunub, et jõed on tühjad ja vot kus minu noorusajal oli jõgedes alles kala... Samas milline siis see alternatiiv on? Lõpetame põllumajanduse ja jätame pool riiki nälga? Pole justkui mõistlik alternatiiv ju...
Aga kui nüüd esnast rääkida siis antud jõge mäletan ma 5+a tagasi suve teises pooles alati väga kinnikasvanuna. Erinevus tänasega on see, et peaaegu täielikult kadunud on need n.ö suured murumättad, mis jõe peal kasvasid. Varem olid need ikka nii suured, et kohati ulatusid täies ulatuses üle jõe, rääkimata piki jõge kasvamisest. Täna on jões pigem linthein aga sellised murumättad on jäänud väga väikesteks ja üleüldse on neid palju vähem. Kumb parem on, kas lint või taoline mätas - ei oska öelda.
Viimased aastad on olnud aastaringselt üsna veevaesed. Varsti tulevad aastad, kus sajab jällegi keskmiselt rohkem. Ja nii see kõik kordubki. Täna ma ei saa küll kuidagi väita, et jõeforell on kuidagi ohus. Jõgedes on kalu igast aastajärgust. On suuri, sh ka väga suuri, on väikeseid, sh ka väga väikeseid. On jõgesid, mis olid 2-3a tagasi tühjavõitu ja täna üllatavad positiivselt. On jõgesid, kus eelmine aasta tulid parimad saagid ja sel aastal viskas aina nulle sisse.
Ma ei tea... ma arvan, et nii olnud kogu aeg. Aga võibolla ma eksin. Äkki oli varem tõesti nii, et läksid ükskõik mis ajal ükskõik mis jõele ja said 20 võttu ja 8 kilost kaldale. Minu staaži ajal nii pole olnud...