ceemic, räägid õiget juttu - ja see on sinu nägemus. See ongi see filosoofia võlu, et pole olemas "õiget" ja "vale", kuni asi jääb seaduse piiridesse. On erinevate inimeste nägemused, mis kõik saavadki olla ainult õiged, kuna need on kellegi isiklikud tunded, arvamused, seisukohad.
Põhjendan, miks mina seda kõrgemat alammõõtu selliselt tervitasin. Ainult oma mälestuste ja kogemuste baasil. Kuna mina oma esimestel püügiaastatel (ok, olin siis ikka tõeliselt tatikamõõtu) panin kotti eranditult kõik kalad, mille kätte sain. Ja valdav enamus oli koju jõudes juba hapuks läinud ja tuli ära visata või olid nad liiga väikesed, et neist midagi oleks kannatanud teha ja ikkagi visati ära. Kui inimene, kes on ikka alles algaja, suudab juba kohe alguses olla üle hasardist, siis minu arvates suudab selline inimene olla justnimelt selline püüdja, kes naudib protsessi ja kahjustab loodust minimaalselt. Rahvust mitte välja tuues, aga jääb silma, et kellel on printsiip "mis käes, see kotti", need ka lagastavad rohkem. Seevastu inimene, kes austab loodust ja saaki, ei jäta endast jälgegi maha. Reeglina, muidugi. Pluss muidugi säästev suhtumine kalavarudesse.
Kui nüüd ainult mõõtu vaadata, siis eks tekib aja jooksul väärtuste ümberhindamine või hindamine vastavalt olukorrale - näiteks sai sõber kala, kes oli vaevalt 40 cm täis, kuid kaalus 1,3 kilo, nägi välja rohkem nagu latikas. Selge see, et 37 cm eriliselt jäme kala läheks kotti ja 42 cm piits tagasi vette. Nii et need numbrid on kah suhtelised. Pealegi mina ei arva, et kui keegi toob välja, et tal on endale kehtestatud alammõõt suurem seadusega kehtestatust, et see inimene rõhutab enda "parem olemist" - pigem see võiks olla selline üleüldine märk, et kui tulevikus on vaja seadusi taas kohandada, siis alammõõt võiks olla üks teema (MA EI PROPAGEERI!!!). Sul on tuline õigus, et 40 kala on suurem kui 37, seega parem kudeja ja eeldused kolliks kasvada ka suuremad. Aga ei maksa unustada ka lihtsat eksponentsiaalse kahanemise reeglit. 10 cm kalu on rohkem kui 15 cm kalu, keda omakorda on rohkem kui 20 cm kalu, keda omakorda on rohkem kui 25 cm kalu, keda... jne, ...keda omakorda on rohkem kui 45 cm kalu, keda on rohkem kui 50 cm kalu jne. Ehk teisisõnu - suurem alammõõt (kas seaduslik või ise endale kehtestatud) annab võimaluse rohkematel kaladel sellist mõõtu saavutada.
Ja veel. Olen ise rakendanud kalade koju võtmisel ka nn "äkksurma" reeglit. Kui number on paigas, siis see ei sõltu suurusest. Ja on olnud kordi, kus tõesti on 25-30 cm kala suutnud konksu niimoodi lõpusesse tõmmata, et konksu vabastades on kala sisuliselt surnud. Seaduse järgi kuritegu, aga olen pannud selle kala kotti, ja selle arvel on hiljem jäänud mõõdukalad vabadusse. Lisan igaks juhuks, et sellist olukorda olen kasutanud paaril korral. Üldiselt õnnestub vabastamine ka raskematel juhtudel).
Taaskord - mitte absoluutne tõde, vaid minu nägemus.