Scuba, ma olen üsna kindel, et kõik meist siin nõustuvad sellega, et suurimat emotsiooni pakub ikka tugev ja pikk võitlus suure kalaga, kus veel kala lõpuks käega välja õnnestub võtta. Aga see ei tähenda ju, et peaks nüüd mõnd muud tegevust seetõttu alavääristama.
Mina küll end kehvemalt ei tunne kuidagi, et minu suurima kala hea sõber kahvaga välja aitas.
Ja milleks see arutelu/vaidlus meil siin ikkagi on? Aapua on korduvalt öelnud, millega ma 100% nõustun, et ei ole olemas õiget ja valet. Niikaua, kuniks me tegutseme seadusega kooskõlas ja kasutame tervet mõistust, on igaühe oma asi, kuidas käitutakse.
Mind häirib ikka ja jälle see, et omi äranägemisi kas siis tahtlikult või tahtmata äramainida üritatakse.
Milleks see alateadvuslik mõjutamine hea on?
Alles oli ju see "40cm kala pärast häbitundmine" jutuks. Miks selliseid repliike üldse avalikus foorumis viskama peab? Kordan ennast, et tänu sellisele, isegi mitte teadlikult pahatahtlikule käitumisele "koolitame" alateadlikult uut põlvkonda noori kalamehi, kes kõik selle üle võtavad.
Miks meie "sõbralik" kuulus foorum on selline, nagu ta on? Eriti just jõekapüügi osas? Mis toimub seal galeriis juba pikki aastaid ja aina süveneb? Väiksema, kui 40cm kala pärast peab häbi tundma; rohkem kui 2 mõõdukala pildidl on paha; kahvaga väljavõetud kala justkui vähem väärtuslik; talvel "rihm" ei paku ikka sellist emotsiooni. Jne jne jne jne.
Kindlasti enamus meist ei mõtlegi midagi halba selliste kommentaaride jätmisel, aga läbi jääb ikkagi kumama see "aga mina teeks/ei teeks nii" - seda ei ole vaja.
Seni, kuniks meil puudub pädev teaduslik uuring C&R mõjude kohta, ei ole meist kellelgi õigus.
Kalade stressi on äärmiselt raske, kui mitte võimatu hinnata/mõõta, eriti looduslikus veekogus. Keegi meist pole vist mitu päeva C&Ritud kalal vaikselt järel ujunud, et tema edasist elu hinnata.
Füüsilised (konksu)vigastused jms jätame kõrvale - sellest saame vast kõik ühtmoodi aru.
Ja ei, ma ei ole põhimõtteline C&R vastane - vabandan, kui selline mulje on jäänud. Olen ka sel hooajal jämedalt 1/3 oma mõõdukaladest ühe või teise põhjuse pärast tagasilasknud.
Lihtsalt ma ei saa aru, miks ma seda kuulutama peaksin. Teeks see minust teiste silmis "parema" kalamehe?
Edu kõigile kalavetel! :fish: