Madis wrote: See, et C&R jõgedes läheks püük liiga lihtsaks on täielik jama. Täpselt vastupidine effekt on. Kala kes on paar korda putuka või landi otsas olnud on edaspidi tohutult keeruline püüda. Pigem on need C&R lõigud just väljakutsuvamad, kuna kala võtma saada ei ole enam nii lihtne.
Tänan. Tundus, et ollakse õige teravalt vastu C&R-ile (käsitluses, mis tähendab kogu saagi vabastamist, mitte selektiivselt tagasi laskmist). Kui C&R osutukski võimalikuks mõnes jões, võiks kahtlemata jääda võimalus püüda ka ilma etteantud piiranguta jõgedel, kust siis tasu eest saaks meelepärase suupiste, samuti on külmlett alati optsioon. Kõiki forellijõgesid pole kindlasti mõtet eksklusiivselt C&R teha, kuid mõni selline jõgi, millel on potentsiaali, tähendaks seda, et tulevikus ehk polekski tarvidust Uus-Meremaalt rekordkalu otsida. Üleüldine jõeforelli alammõõdu tõstmine tuleks absoluutselt kasuks mõningatele populatsioonidele, kuid suurte kalade osakaalu see oluliselt ei suurendaks, kui üldse (kui nagunii toimub väljapüük alates alammõõdust, välja arvatud marginaalne osa, kes pääseb nii pika aja jooksul väljapüügist), suureneks hoopis kalade arvukus, kui see pole juba oma piiril. Iga jõgi ei võimaldagi suurt jõeforelli arvukust, limiteerivaks saab ikkagi eelkõige elupaigad ja kudemisvõimalused ning toit. Kõige rohkem kasu lõikakski seljuhul jõed, kus arvukus madal, aga potentsiaali on. Nii C&Ri kui ka alammõõdu tõstmisega peaks loomulikult kaasas käima ka kudealade taastamine, rändetõkete eemaldamine.
Kui vaid mõeldaks selle asemel, et mis on kõige kasulikum mulle, mis oleks kasulikum kaladele.... Aga seda, ma usun, on palju tahta. Vähemalt praegu veel. Mina usun, et kui lihtsalt populariseerida C&R püüki kasvavate forellikütihordide (tegelikult peaks see laieneda ka muudele liikidele), parandada jõgedes tingimusi ning muuta inimeste arusaamu kalapüügist kui sellisest, siis poleks tarvis lisapiiranguid. Piirangutest kiputakse alatihti mööda hiilima, aga kui piisavalt suure grupi mentaliteet teine, siis see ehk voolab üle ka mujale ühiskonda. Samuti tehtaks sellega röövpüügi viljelejate elu keerulisemaks, kui tulihingelised kütid kalade eest seisavad (respekt siinkohal vabatahtlikele kudejõgede kaitsjatele).
Lugupidamisega,
Tulihingeline Kalamees.